Kossuth-díjat kapott Müller Péter, Zugló díszpolgára

Oszd meg másokkal!

Desktop
Müller Péter (forrás: zuglo.hu)

Március 15. alkalmából Kossuth-díjat kapott Müller Péter, Zugló díszpolgára.

Müller Péter  József Attila-díjas író, dramaturg, forgatókönyvíró 1936. december 1-jén született Budapesten.

1955-től a Madách Színháznál tevékenykedett, kezdetben rendezőasszisztensként, majd dramaturgként, azóta is végzi ezt a munkát. Írói pályáját drámákkal kezdte, hatásosan felépített, olykor abszurd hangvételű színműveiben a commedia dell' arte és a cirkuszművészet elemeit is felhasználja.

Szomorú vasárnap című kamaradarabjában Seress Rezső, Lugosi- A vámpír árnyéka című drámájában Drakula gróf hollywoodi megformálójának életét idézte meg. Színműveit európai és amerikai színpadokon is bemutatták, gyűjteményes drámakötete A lélek színpada címmel jelent meg. Első regénye az 1973-ban megjelent Részeg józanok volt, amely a zseniális, önsorsrontó színész Soós Imre és felesége öngyilkosságát vizsgálja, 1988-as Világcirkusz című regényében az expresszionista festőzseni, Ernst Ludwig Kirchner alakját idézte fel. Írt televíziós és filmforgatókönyveket, valamint szövegkönyvet zenés darabokhoz (Doctor Herz, Mária evangéliuma, Isten pénze).

1956-ban, a forradalom idején a szerelméhez indult, amikor egy részeg orosz katona egy sorozatot adott le rá és hat golyót kapott a testébe. A halál közelsége életének meghatározó spirituális élménye lett, s műveinek nagy része is ebből a megrendítő élményből született. Az emberiség lelkiségével, a létezés titkaival, a szeretet témakörével foglalkoznak spirituális, ezoterikus művei, esszéregényei, amelyek közül a Kígyó és kereszt, Lomb és gyökér, Benső mosoly, Jóskönyv, Szeretetkönyv, Örömkönyv, Férfiélet, női sors, Az élet művészete, az Aranyfonál aratta a legnagyobb sikert.

1979-ben megkapta a filmkritikusok díját, 1997-ben az Amerikában rendezett "évszázad drámaíró versenyén" elnyerte az Onassis-díjat, 1997-ben a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjének aranyfokozatával, 1998-ban József Attila-díjjal tüntették ki. Júlia lánya színésznő lett, nevelt fia Müller Péter Sziámi költő, filmrendező, rockénekes, a Sziget fesztivál egyik alapítója.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek