Lipták Villa

1146 Budapest, Hermina út 3. | +36-1-220-6777, +36-70-675-8393 | http://www.liptakvilla.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

A Lipták Villaként ismert épületet 1924-25-ben dr. Lipták Pál építési vállalkozó saját házának tervezte és építtette. A sikeres üzletember, aki egy ideig kereskedelmi államtitkár is volt, elsőként szerzett az országban műszaki doktori címet, s nevéhez olyan építészeti remekművek fűződnek, mint pl. a Párizsi Udvar, a Hazai Takarékpénztár, a Hitelbank épülete.

Otthonának főhomlokzatán a címerdíszlet közepén látható „E” betű Emmának,  az építész feleségének  keresztnevére utal.

A kívülről oly reprezentatív palota belsőépítészeti megoldásai is különlegesek. Korabeli fényképek tanúsága szerint csodás faragott bútorai, a falait borító selyem és bőrtapéta előkelő környezetet biztosított azoknak a társadalmi eseményeknek, melyek az utcai oldalon található szalonban és a télikertben zajlottak.

A villa kert felőli része az ötgyermekes család lakóhelyéül szolgált, az alagsorba építészeti irodák kerültek.  Az 1926-ban 52 évesen elhunyt építtető nem sokáig élvezhette remekművét. Halála után özvegye hamarosan az épület eladására kényszerült.

A harmincas években Kaszner János csempe- és műkőgyáros tulajdonába került a ház, majd 1940-ben dr. Barinkai Ferencné Krausz Hilda költöztette ide Magyar-Angol Leánynevelő Intézetét, amely később Magyar Zsidó Leánynevelő Intézet néven működött. A polgári iskolát végzett leányok továbbképzését segítették itt, különös hangsúlyt fektetve a nyelv- és zeneoktatásra. A németek bevonulása után 1944 júniusában az intézet bezárta kapuit.

A háborút követően a villa hátsó lakásokká átalakított részébe bérlők költöztek, köztük dr. Barinkainé is. A reprezentatív első szárnyat számos társadalmi szervezet vette igénybe.

1960-tól a kerületi úttörőház kapott helyet az  épületben, Pákozdi Antal Úttörőház néven. A rendszerváltás után az úttörőházból Zuglói Gyermek Művelődési Központ lett.

1994 szeptemberétől itt működött a Zeg-Zug Zuglói Gyermekház, 2008 óta a Cserepesház Zuglói Művelődési Ház, 2012. október 1-től a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. tagintézménye.

Budapest Zugló Önkormányzatának döntése értelmében a tagintézmény felvette építtetőjének és első tulajdonosának dr. Lipták Pálnak a nevét és 2012 májusa óta Lipták Villa néven várja a látogatókat.

Gyermekeknek és felnőtteknek szóló tanfolyamok, szabadidős foglalkozások, családi vasárnapok, szünidei programok, kiállítások és rendezvények helyszíne.

Nyitvatartás:

Hétfő08.00 – 20.00
Kedd08.00 – 21.00
Szerda08.00 – 20.00
Csütörtök08.00 – 21.00
Péntek08.00 – 20.00

Tanítási időben illetve a programok függvényében. Szombaton:  9-17 óráig. Vasárnap: változó.

Irodai ügyelet: Hétfőtől péntekig 8-17 óráig.

További információk:

Parkolás:utcán ingyenes

Kapcsolat:

Kapcsolattartó:Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft.
Telefon:+36-1-220-6777, +36-70-675-8393
Email:liptakvilla@gmail.com , info.liptakvilla@cserepeskft.hu
Honlap:http://www.liptakvilla.hu
Facebook:https://www.facebook.com/villa.liptak
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek