Lipták Villa

1146 Budapest, Hermina út 3. | +36-1-220-6777, +36-70-675-8393 | http://www.liptakvilla.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

A Lipták Villaként ismert épületet 1924-25-ben dr. Lipták Pál építési vállalkozó saját házának tervezte és építtette. A sikeres üzletember, aki egy ideig kereskedelmi államtitkár is volt, elsőként szerzett az országban műszaki doktori címet, s nevéhez olyan építészeti remekművek fűződnek, mint pl. a Párizsi Udvar, a Hazai Takarékpénztár, a Hitelbank épülete.

Otthonának főhomlokzatán a címerdíszlet közepén látható „E” betű Emmának,  az építész feleségének  keresztnevére utal.

A kívülről oly reprezentatív palota belsőépítészeti megoldásai is különlegesek. Korabeli fényképek tanúsága szerint csodás faragott bútorai, a falait borító selyem és bőrtapéta előkelő környezetet biztosított azoknak a társadalmi eseményeknek, melyek az utcai oldalon található szalonban és a télikertben zajlottak.

A villa kert felőli része az ötgyermekes család lakóhelyéül szolgált, az alagsorba építészeti irodák kerültek.  Az 1926-ban 52 évesen elhunyt építtető nem sokáig élvezhette remekművét. Halála után özvegye hamarosan az épület eladására kényszerült.

A harmincas években Kaszner János csempe- és műkőgyáros tulajdonába került a ház, majd 1940-ben dr. Barinkai Ferencné Krausz Hilda költöztette ide Magyar-Angol Leánynevelő Intézetét, amely később Magyar Zsidó Leánynevelő Intézet néven működött. A polgári iskolát végzett leányok továbbképzését segítették itt, különös hangsúlyt fektetve a nyelv- és zeneoktatásra. A németek bevonulása után 1944 júniusában az intézet bezárta kapuit.

A háborút követően a villa hátsó lakásokká átalakított részébe bérlők költöztek, köztük dr. Barinkainé is. A reprezentatív első szárnyat számos társadalmi szervezet vette igénybe.

1960-tól a kerületi úttörőház kapott helyet az  épületben, Pákozdi Antal Úttörőház néven. A rendszerváltás után az úttörőházból Zuglói Gyermek Művelődési Központ lett.

1994 szeptemberétől itt működött a Zeg-Zug Zuglói Gyermekház, 2008 óta a Cserepesház Zuglói Művelődési Ház, 2012. október 1-től a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. tagintézménye.

Budapest Zugló Önkormányzatának döntése értelmében a tagintézmény felvette építtetőjének és első tulajdonosának dr. Lipták Pálnak a nevét és 2012 májusa óta Lipták Villa néven várja a látogatókat.

Gyermekeknek és felnőtteknek szóló tanfolyamok, szabadidős foglalkozások, családi vasárnapok, szünidei programok, kiállítások és rendezvények helyszíne.

Nyitvatartás:

Hétfő08.00 – 20.00
Kedd08.00 – 21.00
Szerda08.00 – 20.00
Csütörtök08.00 – 21.00
Péntek08.00 – 20.00

Tanítási időben illetve a programok függvényében. Szombaton:  9-17 óráig. Vasárnap: változó.

Irodai ügyelet: Hétfőtől péntekig 8-17 óráig.

További információk:

Parkolás:utcán ingyenes

Kapcsolat:

Kapcsolattartó:Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft.
Telefon:+36-1-220-6777, +36-70-675-8393
Email:liptakvilla@gmail.com , info.liptakvilla@cserepeskft.hu
Honlap:http://www.liptakvilla.hu
Facebook:https://www.facebook.com/villa.liptak
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek