Asóka császár az állatkertben

Oszd meg másokkal!

Desktop
Hanga Zoltán szóvivő, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, prof. dr. Persányi Miklós az állatkert főigazgatója, L. Simon László kulturáért felelős államtitkár, Gauri Shankar Gupta. (fotó: ittlakunk.hu)

Szeptember 4-én került sor az Asóka-oszlop leleplezésére az Állatkertben. Az esemény előtt Bittner Meenakshi Dóra bharatnātyam táncművész kápráztatta el különleges táncbemutatójával a résztvevőket.

Az indiai Szarnat városában található oszlop pontos másolatát kapta az Állatkert az Indiai Köztársaságtól, és természetesen az India ház előtt foglal helyet. Az ajándékba kapott oszlopfőhöz Zsigmond Attila tervei alapján készült stílusban hozzá illő oszlop, amelyet Fáskerti István kőfaragó készített el. 

Gauri Shankar Gupta, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete elmondta, hogy Asóka császár története körülbelül 2500 évre nyúlik vissza. Asóka a háborúmentességért harcolt, békét és biztonságot hozott országának. Az oszlopon látható négy indiai oroszlán akkor vált India jelképévé, amikor 1947-ben megszabadult brit gyarmatosítóiktól és független ország lett. Emellett a szobron található motívumok erőt és energiát jelentenek, valamint az ember és természet együttélését szimbolizálják. Az négy égtáj felé néző oroszlánok alatt, a körbefutó fríz mentén egy elefánt, egy zebu, egy ló és egy oroszlán domborművű képe látható, amelyeket a küllős kerék, a dharma csakra buddhista szimbóluma választ el egymástól.

Az oszlop avatásával egy időben vette birtokba kifutóját Aurora, az Állatkert új kispandája (más néven: vörös macskamedve). A Himalája mentén honos faj, amely elterjedési területe Indiába, elsősorban Asszám szövetségi államba, is átnyúlik, több mint két évtizede látható az Állatkertben. Ám jelenleg Aurora a faj egyetlen képviselője Budapesten, de a közeljövőben egy hím állat is érkezik a fiatal nőstény mellé.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?