Kutyások, vigyázat! Itt a kennelköhögés-járvány

Oszd meg másokkal!

Desktop
A környékbeli kutyafuttatókban futótűzként terjed a hír, hogy egyre inkább terjed mostanában a kennelköhögés, az ebek fertőző légcső és hörgőgyulladása.
 
A kennelköhögés név csak a tünetet írja le, a betegségnek tulajdonképpen több oka is lehet. 
 
A köhögés lehet száraz, de akár nedves ("produktív") is, amikor a beteg fehér, habos váladékot köhög (szinte öklendezik) fel, amit sok gazdi hányásnak gondol. Esetenként szövődményként tüdőgyulladás is kialakulhat, illetve a másodlagos fertőzések miatt gennyes orrfolyás, kötőhártya gyulladás is jelentkezhet - ilyenkor természetesen a kutya már bágyadt, lázas, étvágytalan lehet.
 
"A légutak egyik legfontosabb védekező mechanizmusa az úgynevezett "mucociliáris rendszer": a légutak belsejét olyan (ún. csillós) hámsejtek borítják,melyek felületén apró, mikroszkopikus szőrszálakhoz hasonló képletek vannak, amelyek összehangolt módon a külvilág felé hajtják a felületükön lévő vékony nyálkaréteget. Ebbe a nyálkába a külvilágból bejutott apró részecskék beleragadnak, majd az előbb említett módon a nyálkával együtt a külvilág felé haladnak, majd távoznak (akár köhögéssel, tüsszentéssel, akár anélkül).
 
Ez a rendszer károsodhat stressz, magas porkoncentráció, cigarettafüst, rossz szellőzés, hideg, vagy éppen fertőző okokból kifolyólag. Ebben az esetben akadály nélkül juthatnak le a mélyebb légutakba egyéb kórokozók (baktériumok) is, amelyek tovább súlyosbítják a betegséget. Kennel köhögés esetén tehát a kutya társaitól kapja el a betegséget, cseppfertőzéssel. A lappangási idő 2-14 nap" - olvashatjuk a haziallat.hu oldalon.
 
A kennelköhögést elsősorban a következő kórokozók okozhatják:
 
  • a kutyák parainfluenza vírusa, adenovírusa (2-es típus)
  • szopornyica-vírus
  • herpeszvírusa
  • reovírusa (1,2,3-as típus)
  • légzőszervi coronavírusa (2-es típus)
 
A másodlagos bakteriális fertőzést a leggyakrabban a Bordetella bronchiseptica baktérium okozza, néha más kórokozók.
 
A betegséget a legjobb megelőzni: ne vigyük a kutyát "társaságba", ha pedig muszáj, általában megelőzhetjük a kennelköhögést oltással. 
 
Ha már elkapta a kutya a betegséget, nem sokat tehetünk: hagyjuk a kutyát kényelmesen pihenni, gyógyszerrel próbáljuk meg csillapítani a köhögését.
Az állat általában néhány héten belül meggyógyul. Szükség lehet az esetleges szövődmények gyógyszeres kezelésére is. 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek