Energiahatékony és környezetbarát a modern távfűtés (X)

A XIV. kerület is részét képzi a most épülő fővárosi hőgyűrűnek, amellyel a meglévő ezer kilométeres vezetékhálózatát tervezi bővíteni a FŐTÁV Zrt. A KEHOP-5.3.1-17-2017-00006 számú európai uniós pályázattal a vállalat célja új vezetékszakaszok kialakítása, új fogyasztók távhővezeték-hálózatba kapcsolása, távhővezeték-szakaszok korszerűsítése valamint hőkörzetek összekapcsolása.

A FŐTÁV Zrt. az ország legnagyobb távhő szolgáltatójaként a teljes budapesti piac harmadát tudhatja magáénak. A társaság folyamatos fejlesztéseinek és a rendszer korszerűsítésének köszönhetően az európai átlagnál is magasabb hatékonysággal, csaknem 90 százalékos hatásfokkal működik a hőszállítás. A távhőt alkalmazó épületek továbbá biztonságosak is: nem fordulhat elő semmilyen mérgezés, nem áll fenn tűz-vagy robbanásveszély a fűtési rendszerből adódóan.

Az európai uniós KEHOP-5.3.1-17-2017-00006 számú projekt során a FŐTÁV egyik fontos feladata a már meglévő távhővezetékek korszerűsítése, amelyek főként a környezeti hatások miatt elavultak. A hőveszteségek csökkentése, és a vezetékekhez tartozó szerelvények megújítása ezért elengedhetetlen, amely beavatkozás jelentős energia megtakarítást eredményezhet.

A vállalat beruházásainak tételei között szerepel továbbá a távhőkörzetek összekapcsolása, hogy a hőtermelés, hőelosztás flexibilisebben, költség- és energiahatékonyabb módon valósulhasson meg. A budapesti hőgyűrű lényege a szigetszerűen működő távhőrendszer egységesítése, a meglévő távhővezeték-hálózat összekötése. A hőgyűrű létrehozásának fontos eleme a Kispest–Angyalföld stratégiai gerincvezeték kiépítése, benne a Városliget és környékének meglévő és új közintézményeinek hálózatra kapcsolása. Elsőként 2018 decemberében, a Liget Budapest Projekt keretében megújult Olof Palme Házat kapcsolják a távfűtési hálózatra, ahogyan később a Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő biodómot, az új múzeumokat és tervezetten a további kulturális létesítményeket, valamint a közeli gimnáziumokat is.

Az új fogyasztók távhőrendszerbe történő kapcsolása többek között Budapest levegőminőségét is javíthatja. Az egészségesebb környezet mellett a másig fontos tényező a távfűtés esetén a biztonság, hiszen ennél a technológiánál nincs helyi kibocsátás, így nem fenyegeti az otthonokat a szén-monoxid-mérgezés veszélye. Ráadásul több százezer forintos kéményfelújításoktól is mentesülnek a felhasználók.

A modern, hatékony és takarékos technológiák révén a távhő hatékony és versenyképes árú szolgáltatássá vált, amely lehetőséget ad az alternatív és zöld energiaforrások bevonására is. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a távfűtés minden évben harmincezer tonna káros anyag kibocsátásától kíméli meg a fővárost.

Címkék: 
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek