A tanárok fele sztrájkolt ma Zuglóban

Oszd meg másokkal!

Desktop
Kalotay Gábor, Karácsony Gergely, Tóth Csaba
Kalotay Gábor, Karácsony Gergely, Tóth Csaba (fotó: ittlakunk.hu)

Ma országosan sztrájkoltak a pedagógusok. Zuglóban a tanárok fele, az óvodai dolgozók körülbelül 30 százaléka vett részt a sztrájkban.

A tanárok sztrájkjához kapcsolódva szerdán sajtótájékoztatót tartott az önkormányzat, ahol Karácsony Gergely polgármester elmondta: a tanárok egyik követelését, a bérpótlék megadását teljesíti Zugló. A Civil Zuglóért Egyesület javaslatára ugyanis elfogadta a képviselő-testület, hogy forrást biztosítsanak a technikai dolgozók, dajkák, takarítók béremelésére. Ez közel 500 munkavállalót érint Zuglóban, melyre 34 millió forintot biztosít az önkormányzat. Az intézkedés május elsején lép érvénybe – mondta a polgármester.

Karácsony Gergely szerint a zuglói önkormányzat sokkal jobb gazdája lenne az iskoláknak, mint a Klik, színvonalasabban tudná működtetni őket. Vissza kell adni a fenntartói jogot azoknak az önkormányzatoknak, melyek tudják vállalni az iskolák fenntartását, persze ehhez a normatív támogatást is biztosítani kell. Zugló Magyarország legnagyobb tankerülete, jó iskolákkal rendelkezik, az önkormányzat pedig szeretné, ha visszakapná őket.

Tóth Csaba országgyűlési képviselő szerint drámai a helyzet nem csak az oktatásban, de egészségügyi és szociális területen is az országban. Az intézményközpontú oktatás helyett gyermekközpontú oktatásra van szükség. A Klik a szakmai autonómia ellensége, ezért azt meg kell szüntetni.

Vissza kell adni a szakmai autonómiát az iskoláknak, a szabad tankönyvválasztás lehetőségét, vissza kell állítani az igazgatók korábbi hatáskörét és 18 éves korig a tankötelezettséget.

A Zuglói Pedagógus Szakszervezet volt főtitkára, Kalotay Gábor elmondta: ma 530 tanár és 160 óvodai dolgozó vett részt a sztrájkban a kerületből, ami a tanárok felét illetve az óvodai dolgozók 30 százalékát jelenti. Kalotay szerint a tanárok 21 éve nem sztrájkoltak, most sem tüntetni, hanem dolgozni szeretnének.

Zugló iskolái az átlagnál magasabb színvonalon teljesítenek, ráadásul az önkormányzat lehetősége szerint mindenben támogatja a kerületi intézményeket  – mondta a volt főtitkár.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek