Íme a szilveszteri tűzijátékozás szabályai – olvasd el, hogy elkerüld a 150 ezer forintos bírságot

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Máthé Zoltán - MTI)
December 28-tól vásárolhatók meg a szilveszterkor használatos tűzijátékok. Ne felejtsük el, hogy ezek a pirotechnikai eszközök rendkívül veszélyesek, súlyos balesetet is okozhatnak!

A magyar szabályozás négy kategóriába osztja a pirotechnikai termékeket. Az első kategóriába tartozó játékos pirotechnikai termékek egész évben kaphatóak. Alacsony hatóanyagtartalmuk miatt főként beltéri használatra szántak, ilyen például a bárki által elérhető tortatűzijáték. Ezeket a 14. életévüket betöltött személyek használhatják.

A második kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök már valamivel több hatóanyagot tartalmaznak, ezeket 16. életévüket betöltött személyek vásárolhatják meg és használhatják.

A harmadik kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket december 28. és 31. között vásárolhatják meg a 18. életévüket betöltöttek. Ezeket azonban csak az év utolsó napján, december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad működtetni. 

A harmadik kategóriába tartozó eszközökből összesen három kilogramm nettó hatóanyag-tartalom mennyiségű terméket szabad egy háztartásban tárolni. Tilos ezeket a padláson vagy pincében tartani, gyúlékony anyagoktól távol úgy kell őket elhelyezni, hogy gyermekek ne férjenek hozzá.

A negyedik kategóriába azok a professzionális pirotechnikai termékek tartoznak, amelyeket csak szakképzett pirotechnikus vásárolhat meg.

Petárdázni idén is tilos. Akik engedély nélkül szereznek be ilyen pirotechnikai terméket, szabálysértést követnek el. A szabálysértési bírság maximálisan kiszabható összege ilyen esetben 150 ezer forint.

Csak legális, ellenőrzött árusítóhelyen vásároljunk pirotechnikai termékeket, hiszen azokat olyan szakember árusítja, aki szakmai tanácsokat tud adni a vásárlóknak. Soha ne vásároljunk illegálisan árusított vagy házilag előállított pirotechnikai termékeket piacon vagy gépkocsi csomagtartójából.

Ha megvásárolt pirotechnikai termék átnedvesedett, azután se használjuk fel, miután megszáradt.

Használatuknál fontos, hogy ne hajoljunk az eszköz fölé, ne irányítsuk őket emberre, állatra, épületre, növényre. Erős szél esetén ne működtessünk pirotechnikai termékeket, tűzijátékokat.  Ne felejtsük el azt sem, hogy a tűzijátékok durva hang-és fényhatásai miatt sokkos pánikba eshetnek a macskák és a kutyák!

Azokat a harmadik kategóriába tartozó tűzijátékokat, amelyeket nem használtunk fel vagy hibásak, január 5-ig vissza kell vinni az árusítóhelyre, ahol kötelesek azt térítésmentesen visszavenni - hívják fel a figyelmet a szakemberek.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek