Megverték a ligetvédőket a biztonsági őrök, két tüntető fához kötözte magát

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: nepszava.hu)

Előzetes bejelentés nélkül kezdtek kerítést építeni a ligetvédők által lefoglalt demonstrációs területen a Városligeti tótól a George Washington szoborig csütörtök délelőtt. A zöld aktivisták megakadályozták a mobilkerítés elemek felállítását, illetve, amelyiket rögzíteni próbálták, ledöntötték - írja a Népszava. 

A biztonsági őrök több engedetlen ligetvédőt a földre tepertek, megütöttek, volt, akit fojtogattak, de a rendőrök nem léptek közbe - írja a lap.

Ketten az egyik fához kötötték magukat, egy francia ligetvédőt bilincsben vittek el. Az úszó világbajnokság szervezőinek több körös rendőri oszlatással sikerült csak kiszorítaniuk a ligetvédőket a jogszerűen használt demonstrációs területükről. A területfoglalást jegyző Antal Nikoletta, akit délelőtt a biztonsági őrök fizikailag bántalmaztak, az egyik fára mászott társával együtt. Ők a bekerített területen ragadtak, ahonnan a ligetvédőket eltávolították.

A nap során tettleges inzultusra is sor került. Az egyre feszültebb biztonságiak a nőket sem kímélték, őket is erővel nyomták a kerítéssel együtt az útra. Bár a ligetvédők segítségért kiabáltak, a közelben tartózkodó rendőrök csak az eset után jöttek közelebb, és akkor is inkább az őrző-védőket segítették, az utolsó teherautó már a rendőrség felügyelete alatt jutott be a vizes világbajnokság épülőben lévő helyszínére. A biztonsági őrök ruházatán nem volt azonosító jelzés - a ligetvédők úgy tudják, a Vajda Security embereiről van szó - írja a lap.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság cáfolja a Népszava azon állítását, miszerint „ A rendőrség tétlenül figyelte, ahogy kopasz biztonsági őrök több engedetlen ligetvédőt a földre tepertek, megütöttek, volt, akit fojtogattak. „

A rendőrség közleménye szerint május 18-án 8 óra 37 perckor érkezett bejelentés a rendőrségre arról, hogy a Városligetben folyamatban lévő építési munkálatokat demonstrálók akadályozzák. A rendőrök a helyszínen megjelentek és a szükséges intézkedéseket megtették.

A rendőrség három személlyel szemben garázdaság miatt indított büntetőeljárást, kettő fővel szemben pedig szabálysértési eljárást kezdeményezett - írja a police.hu.

Végleg feloszlatta a rendőrség a Ligetvédők több hónapja tartó demonstrációját, a Városligetből péntekre a sátrakat is elvitték.

Tavaly márciusban indult a Városliget átépítését magában foglaló Liget Budapest beruházás, amely ellen csaknem a kezdete óta tiltakozik a Ligetvédő közösség. Tagjaik egy része a helyszínen táborozott.

A BRFK pénteken azt közölte: a területre 2016. december 13-án bejelentett demonstráció a gyülekezési törvénybe ütközött. Ezért azt a rendőrség 2017. május 18-án 10 óra 30 perckor feloszlatta.

A rendezvény feloszlatását követően a rendőrség biztosította a sátrak elszállításának lehetőségét, azonban a demonstráció résztvevői ezzel nem éltek, ezért azokat a terület őrzéséért felelős biztonsági szolgálat őrizte. A sátrak tulajdonosai az éjszaka folyamán megjelentek a helyszínen és a sátrakat elszállították.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek