A Hermina út és a város első állandó mozija – mindez 1927-ből

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Nagy Zoltán, ujjealigetben.blog.hu)

Ez itt kérem a Fortuna mozgó, ami a Hermina úton állt. A fotó 1927-es, a mozgó 1902-ben nyílt, ezzel ez volt Budapest első állandó mozija, a Városligetben, a Vurstliban. A teremben zenekar játszott a filmek alatt, a képen látható, hogy amikor készült, akkor az Imperial című amerikai filmet játszották épp, ez 1927-ben készült.

A mozgóval egy épületben a Bonctani Múzeum és a Plasztikon volt. Előbbi egyfajta horroros beállítottságú borzongatóhely volt, utóbbi pedig egy korabeli panoptikum viaszbábokkal. Az út neve pedig így alakult az idők során: 1990-től Hermina út, 1951-tól Május 1. út, 1874-től Hermina út, 1840-es évektől Herminen Weg (Hermina sétány) - írja az ilyenisvoltbudapest.hu.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek